Het beleid in onze Bollenstreek is namelijk al heel lang gericht op schaalvergroting en nog eens schaalvergroting. Dit betekent onder meer het overmatig gebruik van landbouwgif, inclusief glyfosaat, en daarnaast het verdwijnen van kleinschalige initiatieven, zoals paardenweitjes en moestuinen. Ook is er geen ruimte voor nieuwe, innovatieve, duurzame bollenbedrijven.
Naar aanleiding van kritische vragen van GroenLinks is er nader onderzoek gekomen naar dit beleid. Teylingen gaat nu in gesprek met de andere bollengemeenten om dit beleid te verbeteren.
- We zetten in op ecologische bollenteelt, waarbij de bollenstreek zich onderscheidt door kennis van veredeling en het ontwikkelen van nieuwe rassen. We gaan na hoe de gemeente bollentelers kan helpen bij het omschakelen naar meer duurzame teelt.
- In afwachting van het nieuwe beleid schorten we het handhaven op het oneigenlijk gebruik van bollengrond op.
- Wij willen het gebruik van mest en van pesticiden zoals glyfosaat terugdringen. Hierdoor krijgen we meer biodiversiteit: insecten, planten en vogels.
- Stel verplichte gifvrije bufferstroken in langs de bollenvelden en de sloten
- Wij willen een deel van de landbouwgrond reserveren voor de bevordering van de biodiversiteit, bijvoorbeeld door het planten van heggen.
- Er moet een discussie komen over het gebruik van bollengrond. Er zijn namelijk nog meer opgaven, zoals een deugdelijke infrastructuur, genoeg woningen het opwekken van duurzame energie.