Inwoners hebben vaak goede ideeën. GroenLinks Teylingen wil inwoners in de gelegenheid stellen om zelf actief te zijn, in hun eigen buurt of straat! Dat kan gaan om innovatieve vormen van wonen of zorgen maar ook om duurzame start-ups en sociale ondernemers die werken aan innovatieve, creatieve oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.
1. Samen op zoek naar oplossingen
Veel mensen voelen zich onmachtig en hebben geen plek om mee te praten en mee te besluiten. GroenLinks zet zich in voor het versterken van de democratie voor iedereen door ruimte te geven aan gesprek en ontmoeting. Dat vraagt om een lokale overheid die helder communiceert en inwoners betrekt bij het proces. Lokale betrokkenheid is essentieel voor bijvoorbeeld de energietransitie, het vergroenen van de omgeving. en het goed laten aansluiten van zorg en ondersteuning.
2. Nieuw model voor meer participatie
Er komt een nieuw vergadermodel, waarbij inwoners en ondernemers meer ruimte krijgen om deel te nemen aan het besluitvormingsproces. In de nieuwe structuur komt er een inhoudelijke gesprek met de inwoners van de gemeente Teylingen. In beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormende raadsvergaderingen kunnen ideeën en voorstellen uitgewisseld worden, is er ruimte voor debat en uiteindelijke een gedegen besluit door de gemeenteraad.
3. Grip op gemeenschappelijke regelingen
Tal van gemeentegrens-overschrijdende zaken worden op regionaal niveau besproken, bijvoorbeeld via Holland-Rijnland, een samenwerkingsverband van dertien gemeenten. Zij werken onder meer aan de RES, de regionale energiestrategie.
Onze gemeente heeft twee raadsleden afgevaardigd, en onze wethouders overleggen er met collega’s van andere gemeenten uit de regio. Maar uiteindelijk beslissen de gemeenteraden: daarom is het goed als gemeenteraden uit de regio hun collega’s opzoeken om te komen tot gedeelde standpunten met een regionaal draagvlak.
4. Raadsbreed werkprogramma
We willen niet dat nog eens vier jaar de oppositie en de coalitie lijnrecht tegenover elkaar staan. Als iets de inwoners van de politiek vervreemdt, dan is het wel politieke wij-zijdiscussies in de raadszaal. Vernieuwing is nodig om de grote opdrachten op het gebied van woningbouw, klimaat, infrastructuur en energietransitie aan te kunnen pakken.
Daarom streeft GroenLinks Teylingen naar een raadsbreed gesteund werkprogramma waarin alle partijen het eens zijn hoe we deze hoofdpunten de komende jaren gaan aanpakken.