Woningbouw

De meeste partijen zijn het erover eens dat er meer betaalbare woningen gebouwd moeten worden. Alleen de VVD vindt dat voor sociale woningbouw vooral naar de buurgemeenten gekeken moet worden.

Pleidooi van Don: er moet een hoger percentage betaalbare woningen komen: sociale huur en betaalbare koop. Hier is een achterstand in te lopen. De afgelopen jaren was er veel ambitie, maar weinig realisatie. Verder heeft de gemeente te weinig de regie gehouden op wat er gebouwd is. De gemeente moet een actiever eigen grondbeleid voeren, zodat gebouwd wordt naar de werkelijke behoefte.

Tweedeling tegengaan

Speerpunt voor GroenLinks: het tegengaan van ongelijkheid. Door de ongelijkheid in inkomen is er een verschil in levensverwachting van 7 jaar. GroenLinks wil die ongelijkheid terugdringen.

Duurzaamheid

Alle gemeenten hebben een opdracht om duurzame energie op te wekken. De voorstellen die de coalitie (VVD, Trilokaal, D66) heeft neergelegd, leveren maar 20% van de taak. Dan bedrieg je de kiezers. Met drie windmolens in Teylingen kan je wel aan de taak voldoen. (Windmolens zo groot als langs de N11.)  Inwoners en ondernemers kunnen participeren in de opbrengst en zullen zien dat daarmee de energierekening omlaag gaat en misschien wel nihil wordt.

Die windmolens kunnen komen langs de infrastructuur (langs de A44). Zie hiervoor het volgende fragment uit het lijsttrekkersdebat.

ISG-beleid: over bollengrond, paardenweitjes en GOM-villa’s

Alle partijen zijn het erover eens dat het ISG-beleid herzien moet worden. VVD pleit voor vasthouden aan het huidige beleid en de uitvoering, totdat er nieuw beleid is. GroenLinks is voor opschorten van de bouw van GOM-villa’s en opschorten van het handhaven op moestuinen en paardenweitjes.

Don: Heggen, houtwallen, moestuinen en paardenweitjes altijd onderdeel zijn geweest van de Bollenstreek. Het huidige beleid leidt tot een industriële bollenteelt, die we niet moeten willen. Zie voor het complete pleidooi het volgende fragment.

Breekpunten

De laatste vraag: wat wordt een breekpunt?

GroenLinks gaat voor een raadsbreed akkoord, dus zonder coalitievorming en oppositie. Kiezers zullen snappen dat er daarbij ook compromissen gesloten moeten worden. Maar de ambities op betaalbare woningbouw zijn heel belangrijk, dat zou een breekpunt zijn.